OM OSS

POLYSHAPE ÄR EN NYSTARTAD SERVICEBYRÅ I HUSKVARNA MED FOKUS PÅ 3D-PRINT, VAKUUMGJUTNING, KORTA SERIER OCH DESIGNMODELLER. VERKSAMHETEN DRIVS AV NICKLAS INGVARSSON OCH DAVID JOHANSSON SOM NÄRMAST KOMMER IFRÅN PROTOTAL AB, TIDIGARE DREV DE SERVICEBYRÅN PRESHAPE. VI KOMBINERAR VÅRA BRANSCHKUNSKAPER MED ETT GEDIGET TEKNISKT KUNNANDE. TILLSAMMANS MED ER SKAPAR VI UNIKA LÖSNINGAR.

VI ÄR POLYSHAPE

Högt upp över bergen, nästan som ett intro till en film, ligger Polyshapes lokaler. När vi nämner bergen så är det Huskvarnabergen vi menar och efter den slingrande Ådalsvägen uppför så uppenbarar sig Polyshapes lokal. Med en gulplåtad fasad visar den nya lokalen upp sig från sin bästa sida. På ca 400 kvadratmeter har David och Nicklas sin dagliga bas. Det är här deras kunskaper och proffsighet hjälper dig som kund. 

Polyshape är något nytt och fräscht. Ett litet företag i början på sin resa mot utmaningar i alla dess former. Namnet Polyshape var inte självklart utan killarna hade en mängd förslag i förslagslådan. Freeshape, Printshape och 3dshape var några av förslagen som man ratade och när man till slut kläckte namnfrågan så kändes den självklar. – Ordet poly är ju en del av ordet polymer som betyder plast samt att poly betyder många eller flera. Vi kommer ju oxå ha flera tekniker som, SLA, SLS, PUR och Finish, så vi tyckte att det passade med just poly. Vi ville också återkoppla mot det företag vi drev tidigare, Preshape.

Ordet poly är ju en del av ordet polymer som betyder plast samt att poly betyder många eller flera. Vi kommer ju oxå ha flera tekniker som, SLA, SLS, PUR och Finish, så vi tyckte att det passade med just poly.”

David och Nicklas är inga nykomlingar i den här branschen. De har arbetat med det här i hela sina vuxna liv. Efter att ha varit anställda tog de chansen att starta upp Preshape 2014 och som de sedan sålde fyra år senare. Just drivkraften att driva ett eget företag och att vara en del i något större lockade dom tillbaka som egna företagare.

Så hur började intresset för just den här branschen? Vi låter David börja: – Jag gick i min brors fotspår och hamnade på modellteknisk linje på gymnasiet och efter studenten 1990 började jag som modellsnickare på WIBA AB. Efter det har jag arbetat vidare i branschen som bla verktygskonstruktör, projektledare, säljare/KAM och företagsledare. För Nicklas var det jakten på ett sommarjobb som lade grunden till hans stora intresse. – Allt började 1999 med att vår klass på gymnasiet var på studiebesök på Electrolux Rapid Development. Vi var där och kollade in den nya tekniken “3d print”. Studiebesöket var någon månad innan klassen tog studenten och om jag minns rätt så ringde jag någon vecka innan studenten och frågade om det fanns något sommarjobb och på den vägen är det. Jag var faktiskt den första som började jobba med vakuumgjutning i ett ungt Prototal. Jag jobbat med allt ifrån puts och lack, konstruera silikonverktyg, gjuta pur, verktygsmakare, cam- beredare, köra fräs, innesälj med inriktning 3d print, PUR och  finish. 

Tillsammans har David och Nicklas alltså 50-års branscherfarenhet. Är det fortfarande lika roligt då? – Ingen dag är den andra lik, omväxlingen med att jobba med flera olika tekniker gör att jobbet får en bredd som förnöjer. Mötet med kunder i många olika affärsområden gör att det aldrig blir enformigt, säger David – Det roligaste är nog att ingen detalj är den andra lik. Alla kunder har ju olika krav och olika utmaningar att lösa. Tex någon som vill ha något supersnabbt printat medan nästa kanske vill ha super finish med fina lackerade ytor och logga på sin produkt.  Att vi faktiskt gör skillnad för utvecklande företag är inspirerande, fortsätter Nicklas.

Med utsikt över hela Vätterbygden i ryggen är det lätt att tro att det dagliga arbetet blir lättare. Så hur kan en dag på Polyshape se ut undrar ni säkert? Är det alltid en doft av nybryggt kaffe som man möts av? Eller är det hårdrock på högsta volym? Vi låter killarna reda ut det här. – Det första som händer på morgonen är  ju att man går in och slår på kaffebryggaren. Bara doften av kaffe piggar ju upp. Sedan är det troligtvis någon av våra 3d-print maskiner som behöver plundras från nattens körning. Därefter är det bara att jobba vidare med dagens bestyr: gjuta pur detaljer, putsa olika delar, kanske några detaljer som måste lackeras. Framför datorn på kontoret sitter David och pratar med kunder eller räknar på olika jobb. Sen är det ju viktigt att städa och hålla ordning i våra lokaler, så det blir troligtvis något varv med dammsugaren. Varje måndag har vi en timmes träning på arbetstid. Detta kan vara löpning, cykel eller ett tabatapass ihop.  Nu förstår alla att även hos Polyshape måste dammsugaren göra jobbet då och då. Två ambitiösa killar som även tänker på träning låter verkligen som två svärmorsdrömmar och då får man även ta en halvtre fika några gånger i veckan. Enligt initierade källor är det David som sköter fikat.

Vi antar gärna en utmaning för att utvecklas. Vi på Polyshape är engagerade medarbetare. Vi finns för att hjälpa just er.”

Vi går mot slutet av den här intervjun men har kanske sparat den viktigaste frågan till sist. Varför ska just Ni som kund välja Polyshape? – Jag personligen tycker att det är viktigt att delägare är med och arbetar på golvet där detaljerna faktiskt tillverkas. Det sänder bra signaler till kunder samt medarbetare på Polyshape. Att vara en del i produktionen gör oxå att vi får en bättre förståelse för problem och situationer som kan uppstå med de olika teknikerna vi erbjuder, säger Nicklas. – Vi är en liten platt organisation som har hög flexibilitet och kunnig engagerad personal som driver igenom era projekt med hög kvalité och snabb leveranstid. Vi antar gärna en utmaning för att utvecklas. Vi på Polyshape är engagerade medarbetare. Vi finns för att hjälpa just er.

David Johansson

0726 - 66 80 01

"David är en ödmjuk kille som tar uppgiften på största allvar. Han är en klippa på att komma ihåg personer och har ett gediget kontaktnät. David är inte rädd för att test något nytt och gillar utmana sig själv. En bra egenskap är att han är rak och tydlig vilket uppskattas av många. Detta gör David till en given ledare på Polyshape."

Nicklas Ingvarsson

0726 - 66 80 02

"Nicklas har en gedigen teknisk kompetens inom många olika områden som kommer väl till pass i rollen som företagsledare på Polyshape, han är driven, engagerad och har en förmåga att tänka utanför boxen."