SLS

Selektiv Lasersintring

SLS
SLS

SLS-tekniken är den mest hållfasta 3d-print tekniken. Används med fördel när funktion och hållbarhet står i fokus. SLS kan användas både till serietillverkning och för tillverkning av funktionsprototyper där styvhet, åldersbeständighet och flexibilitet efterfrågas. Detaljerna byggs skiktvis direkt från er 3d- fil. Vill man ha starkare gängor så kan man eftermontera mässingsinsatser alt helicoil gängor. 

Möjlighet att färga in alt lackera till önskad kulör. 

Maskinstorlek: 340x340x600mm

Normal leveranstid 2-4 dagar

Minsta väggtjocklek: 0.6mm

Lagertjocklek: 0.12mm

Mer tekniskt om SLS:

SLS byggs av ett fint polyamid-pulver. 

SLS fungerar genom att en laserstråle träffar ytan på en pulverbädd. Där lasern träffar ytan smälter pulvret ihop. Detta lager sänks sedan ner 0.12mm och en skrapa drar över nytt pulver på ytan. Sedan sveper lasern över byggytan igen och smälter ytan på ett tvärskikt av detaljen samt penetrerar ned i lagret under, och på så vis byggs lager för lager tills man får en komplett modell. Eftersom detta sker i en pulverbädd behöver man inte addera någon support på modellerna som man gör med SLA utan man har automatiskt stöd runt modellen av pulvret.

Efter att ett bygge är klart så måste hela “kakan” svalna, detta för att själva byggprocessen är ca 170 grader. Plundrar man ”kakan” för tidigt så är detaljerna mjuka och risk för skevning ökar markant. 

Men hur länge ska man vänta på att de ska svalna då?

Avsvalningsprocessen tar ungefär lika lång tid som själva byggtiden.

Sedan tas detaljerna vidare till en blästermaskin som blästrar och blåser rent. Efter det går man visuellt igenom alla detaljer, sorterar så att rätt delar skickas till rätt kund. 

Man kontrollmäter ett par detaljer ur varje byggprocess.

SLS modeller kan med fördel putsas och lackeras så att de ser ut som en riktigt produkt med rätt färg och rätt utseende på ytor.  

Toleranser SLS min ± 0.2 mm samt ± 0.25% av dimension. Finare toleranser enligt separat överenskommelse.

Minsta väggtjocklek i x/y/z är 0.6 mm.

Vid större delar än maskinen kan bygga så kan man limma ihop delar. 

Fördelar SLS:

  • Temperaturtålighet
  • Styrkan, seghet i materialet
  • Repeterbarheten

Nackdelar SLS:

  • Grövre yta och toleranser jämfört med SLA
  • Risk för skevning, oftast större plana modeller. 

KONTAKTA OSS IDAG