SLS

SLS är den mest hållfasta 3D-printtekniken. Den används med fördel när fokus ligger på funktion och hållbarhet. SLS-modeller kan användas både till serietillverkning och för tillverkning av funktionsprototyper där styvhet, åldersbeständighet och flexibilitet efterfrågas. Detaljerna byggs i skikt direkt från er 3D-fil.

Verklighetstrogna prototyper

SLS-modeller kan med fördel putsas och lackeras så de ser ut som den slutgiltiga produkten är tänkt att bli, med rätt färg och rätt utseende på ytor.  

Vid större delar än maskinen kan bygga kan man limma ihop flera delar till en stor.

Maskinstorlek: 340x340x600mm

Normal leveranstid 2-4 dagar

Minsta väggtjocklek: 0.6mm

Lagertjocklek 0.12mm

Fördelar och nackdelar med SLS

Fördelar

  • Temperaturtålighet
  • Styrkan med seghet i materialet
  • Repeterbarheten

Nackdelar

  • Grövre yta och toleranser jämfört med SLA
  • Risk för skevning, gäller oftast större, plana modeller 

Så här fungerar SLS-tekniken

En laserstråle träffar ytan på en pulverbädd. Där lasern träffar ytan smälter pulvret ihop. Detta lager sänks sedan ner 0.12 mm och en skrapa drar över nytt pulver på ytan. Sedan sveper lasern över byggytan igen och smälter ytan på ett tvärskikt av detaljen samt penetrerar ned i lagret under. På så vis byggs lager för lager tills man får en komplett modell. Eftersom detta sker i en pulverbädd behöver man inte addera någon support på modellerna som man gör med SLA, här får modellen automatiskt stöd av pulvret.

När ett bygge är klart måste hela kakan svalna, detta för att själva bygget är cirka 170 grader varmt. Plundras maskinen för tidigt är detaljerna mjuka och risk för skevning ökar markant. 

Toleranser för SLS är min ± 0.2 mm samt ± 0.25% av dimension. Finare toleranser enligt separat överenskommelse.

Minsta väggtjocklek i x/y/z är 0.6 mm.

Det går bra att gänga direkt i plasten.  Vi har även möjlighet att sätta in gänginsatser i era modeller för att få mer hållbara gängor.

Teknisk data

Vill du ha mer teknisk information så ladda ner vårt datablad.