PUR-GJUTNING

PUR-detaljer ur silikonverktyg används när man vill komma nära den tänkta slutprodukten. Färg, yta och funktion hamnar närmare slutresultatet jämfört med 3D- printade modeller. Med PUR-gjutning kan vi simulera flertalet olika plastkvaliteter, såsom gummi i olika hårdheter (20A-90A), brandklassat V-0, ABS, PC, PP och transparent material.

Visste ni att vi är ensamma om att erbjuda denna teknik med tillverkning i Sverige? Ett hantverk vi är stolta över.

Vi på Polyshape kan färgmatcha gjutningen mot en RAL eller NCS-kod för att skapa homogent infärgade produkter. Vi erbjuder även lackering. 

Så här fungerar PUR

Ett silikonverktyg tillverkas genom att en SLA-master putsas och lackeras med önskad ytstruktur enligt VDI eller Moldtech. Därefter gjuts den in i silikon. Silikonverktygets livslängd är relaterad till detaljens komplexitet men generellt håller verktyget för 15-25 produkter före nedbrytning. 

Vi kan även simulera 2K där vi gjuter ihop en stomme av hårt material med ett mjukt gummimaterial, alternativt ett material i annan kulör. Stommen gjuter vi fram i PUR eller printar fram den. Detta kan med fördel användas om man vill ha högre friktion på en greppyta eller vill ha en gummiyta som stötskydd. 

Önskas större volymer tillverkas fler mastrar som gjuts in i flerfacks-verktyg.

Det går bra att gänga direkt i plasten.  Vi har även möjlighet att sätta in gänginsatser i era modeller för att få mer hållbara gängor.

Typiska användningsområden

  • Prototyper
  • Lågvolym serie
  • Funktionell testning
  • Färg och ytstrukturstudie
  • Marknadsundersökning mot kund

Polyuretan

Polyuretan är en av de mest använda härdplasterna på marknaden. Plastmaterialen har utformats för att passa många olika affärsområden och därför hittas de inom de flesta industriella applikationer i någon form. Polyuretan används som gjutmassa i allt från tillverkning av prototyper till produkter med extrema mekaniska egenskaper som används i gruvdrift eller andra tunga mekaniska industrier där hög slitstyrka krävs. 

Ledtid från två dagar till två veckor för första skott. 

Teknisk data

Vill ni ha mer teknisk information kan ni ladda ner vårt datablad.