SLS
SLS är den mest hållfasta 3D-printtekniken. Den används med fördel när fokus ligger på funktion och hållbarhet. SLS-modeller kan användas både till serietillverkning och för tillverkning av funktionsprototyper där styvhet, åldersbeständighet och flexibilitet efterfrågas. Detaljerna byggs i skikt direkt från er 3D-fil.
Verklighetstrogna prototyper
SLS-modeller kan med fördel putsas och lackeras så de ser ut som den slutgiltiga produkten är tänkt att bli, med rätt färg och rätt utseende på ytor.
Vid större delar än maskinen kan bygga kan man limma ihop flera delar till en stor.
Maskinstorlek: 340x340x600mm
Normal leveranstid 2-4 dagar
Minsta väggtjocklek: 0.6mm
Lagertjocklek 0.12mm
Fördelar och nackdelar med SLS
Fördelar
- Temperaturtålighet
- Styrkan med seghet i materialet
- Repeterbarheten
Nackdelar
- Grövre yta och toleranser jämfört med SLA
- Risk för skevning, gäller oftast större, plana modeller
Så här fungerar SLS-tekniken
En laserstråle träffar ytan på en pulverbädd. Där lasern träffar ytan smälter pulvret ihop. Detta lager sänks sedan ner 0.12 mm och en skrapa drar över nytt pulver på ytan. Sedan sveper lasern över byggytan igen och smälter ytan på ett tvärskikt av detaljen samt penetrerar ned i lagret under. På så vis byggs lager för lager tills man får en komplett modell. Eftersom detta sker i en pulverbädd behöver man inte addera någon support på modellerna som man gör med SLA, här får modellen automatiskt stöd av pulvret.
När ett bygge är klart måste hela kakan svalna, detta för att själva bygget är cirka 170 grader varmt. Plundras maskinen för tidigt är detaljerna mjuka och risk för skevning ökar markant.
Toleranser för SLS är min ± 0.2 mm samt ± 0.25% av dimension. Finare toleranser enligt separat överenskommelse.
Minsta väggtjocklek i x/y/z är 0.6 mm.
Det går bra att gänga direkt i plasten. Vi har även möjlighet att sätta in gänginsatser i era modeller för att få mer hållbara gängor.